De snelweg wordt onveiliger voor motoren

motor op snelweg motorverzekering

De afgelopen jaren zijn de Nederlandse snelwegen een stuk onveiliger geworden. Dit geldt niet alleen voor automobilisten, maar ook voor motoren. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft een onderzoek gedaan naar de veiligheid van de snelwegen. Uit dit onderzoek blijkt dat er afgelopen jaar 81 verkeersdoden waren op de snelweg. Hierbij zijn motoren een grote risicogroep.

De oorzaak

Er zijn meerdere oorzaken voor de toename aan ongevallen. Eén van de oorzaken is onoplettendheid van bestuurders. Verder is de toename van smartphone gebruik tijdens het rijden een andere oorzaak. Daarnaast zijn er ook veel ongevallen waarbij alcohol en drugs een rol spelen. Ook vertrouwen automobilisten te veel op cruisecontrol. Een andere oorzaak voor het aantal ongevallen is het aantal snelheidsovertredingen. In de periode mei t/m augustus 2019 werden er bijna 3 miljoen boetes uitgedeeld voor te hard rijden. Roekeloos gedrag van andere weggebruikers is dus een grote oorzaak voor ongevallen. Dit is voor motoren vaak fataal. Het SWOV heeft per voertuig gemeten hoeveel verkeersdoden er vallen per miljard reizigerskilometers. Voor motorrijders is dit 50 doden per miljard reizigerskilometers. Voor automobilisten is dit minder dan 5 per miljard reizigerskilometers.

Gebrek aan handhaving

Een grote oorzaak voor de stijging in verkeersongevallen is een gebrek aan politie op de snelweg. Dit komt doordat er in 2013 een koerswijziging was binnen de politie. Sinds 2013 wordt er meer aandacht besteed aan criminaliteit en minder aan de handhaving van verkeersovertredingen. Het gevolg hiervan is dat veel weggebruikers denken dat ze ‘’toch niet worden gepakt’’. In 2006 werden er volgens het SWOV 100.000 weggebruikers staande gehouden. In 2017 waren dit er nog maar 20.000, terwijl het doel 30.500 is.

Motorverzekering vergelijken

Het aantal verkeersongevallen neemt de afgelopen jaren toe en motoren zijn hierbij een risicogroep. Met een motorverzekering ben je gedekt tegen de kosten als gevolg van een aanrijding. Met een Allrisk motorverzekering ben je ook gedenkt tegen schade aan je eigen motor, accessoires en kleding. Op onze website staan de premies en voorwaarden van meerdere aanbieders van een motorverzekering. Er zijn veel verschillen tussen verzekeraars. Je motorverzekering vergelijken is daarom aan te raden.

3.7/5 - (3 stemmen)