Jaarlijkse aantal gestolen motorvoertuigen steeds hoger

Man op een motor

In 2023 zag het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) opnieuw een toename in het aantal gestolen motorvoertuigen in Nederland. Het totaal kwam uit op 1877 gestolen motorvoertuigen; een stijging van 11% ten opzichte van de 1694 diefstallen in 2022. Dit is het hoogste aantal diefstallen in de laatste vijf jaar. Dit artikel gaat dieper in op de steden waar het diefstal percentage van motoren het hoogst ligt. Daarna bieden we een schatting voor 2024 op basis van de huidige trend. Als laatste gaan we in op de motorverzekering tegen diefstal, om de financiële schade te minimaliseren mocht dit toch gebeuren.

Steden met het hoogste diefstal percentage

In de stedelijke gebieden blijft de diefstal van motoren het hoogst, met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als koplopers. In 2023 vertoonde Amsterdam een toename van meer dan 22 procent in motordiefstallen. Hier steeg het aantal gestolen motoren van 358 in 2022 naar 459 in 2023. Rotterdam en Den Haag lieten ook stijgingen zien naar 334 en 319 gestolen motoren. Wat betreft de leeftijd van de gestolen motoren: 35% van de diefstallen betrof motoren van één tot en met vijf jaar oud, terwijl slechts 18% van de gestolen motoren ouder was dan 20 jaar. Ondanks de moderne sloten en anti-diefstalsystemen die op nieuwe motoren zijn geïnstalleerd, zijn deze vaker het doelwit van diefstal dan oudere modellen die over het algemeen minder goed beveiligd zijn. Dit heeft alles te maken met de hogere waarde van een nieuwer model. Op internationaal niveau werden er 33 motoren met een Nederlands kenteken in het buitenland gestolen, waarvan slechts 3% werd terug gevonden. Daartegenover staat dat buitenlandse motorrijders in Nederland 101 keer het slachtoffer werden van diefstal, een stijging van 7% ten opzichte van 2022.

De verwachting voor 2024

Indien de huidige trend zich voortzet, zou 2024 een verdere stijging in motordiefstallen kunnen zien.  Als we de lineaire stijging aanhouden van 11% – zoals waargenomen tussen 2022 en 2023 – zou dit kunnen leiden tot ongeveer 2083 gestolen motorvoertuigen in 2024. Deze voortzetting vertaalt zich naar de noodzaak voor verbeterde beveiligingsmaatregelen. Motorbezitters moeten zich bewust zijn van deze trend en investeren in geavanceerde anti-diefstal sloten, om het risico op diefstal te minimaliseren. Ook is het belangrijk dat er een goede verzekering is afgesloten voor de motor.

Verzeker jouw motorvoertuig ook tegen diefstal

Deze voortdurende toename benadrukt het belang van een goede motorverzekering die dekking biedt tegen diefstal. Op onze website hebben we een handige vergelijkingstabel samengesteld, waarin je eenvoudig de premies en dekkingen van verschillende verzekeringen naast elkaar kunt leggen. Dit maakt het makkelijker voor jou om een verzekering te kiezen die optimale bescherming biedt voor je motor, vooral tegen deze vervelende gebeurtenissen. En nog een laatste tip van ons: Overweeg om met je nieuwe motorvoertuig de grote steden te vermijden. Dat kan al veel stress schelen.

4.9/5 - (16 stemmen)