Je auto inruilen voor een motor?

motorrijden

Tegenwoordig stijgen de brandstofprijzen naar een ongekende hoogte. Je kunt je afvragen of je nog wel met de auto er op uit wilt gaan. Wanneer je de auto alleen gebruikt voor het woon-werkverkeer of korteren autoritten kan je op een eenvoudige manier flink wat brandstofkosten besparen: pak de motor, scooter of zelfs de fiets. Check voordat je de weg op gaat wel of alles in orde is, zodat je verzekerd op pad kan gaan. 

Voordelen

Waar motorfietsen in Nederland tegenwoordig vooral voor de lol worden gebruikt, was het in de vorige eeuw heel normaal om je dagelijkse kilometers voor het woon-werkverkeer op de motor te maken. Door de luxe van een dak boven je hoofd, is de auto destijds flink in populariteit gestegen. Door het chique imago van de auto is de populariteit van de motor sterk afgenomen. Maar nu we allemaal opzoek zijn naar manieren om de stijgende kosten voor brandstof, elektriciteit en gas zo laag mogelijk te houden. Zou de motor wel eens de perfecte oplossing kunnen zijn om flink op kosten te besparen. Hieronder benoemen we vijf voordelen van het motorrijden:

 • Motorrijden kan het hele jaar door, mits je over een goede uitrusting en een goede motorverzekering beschikt. 
 • Je neemt actief deel aan het verkeer.
 • Je bent sneller uit de file.
 • Met een motor kan je overal parkeren.
 • Motorrijden is voordeliger dan autorijden. Je bespaart kosten. 

Kosten motor 

Uiteraard zal je eerst moeten investeren in het aanschaffen van de motor, benodigdheden als bijvoorbeeld kleding en een goede motorverzekering.  Hieronder geven wij een aantal concrete voorbeelden over hoeveel het kost om met een nieuwe motor op pad te gaan. 

 • Aanschafprijs motor: een nieuwe motor van een goed merk begint rond de 7000 euro en kan oplopen tot 30.000 euro. Voor 10.000 euro koop je meer dan een uitstekende motor inclusief een kofferset voor bagage. 
 • Kleding: 2000 euro. Een goed pak kost rond de 1000 euro en een helm rond de 300 euro. Daarnaast komen er nog kosten bij voor laarzen en handschoenen. 
 • Benzine: reken op een verbruik van 1 op 25. 
 • Motorrijtuigenbelasting: bedraagt 120 euro per jaar. 
 • Onderhoud: verschilt op basis van het gebruik.
 • Apk: bestaat niet voor motorfietsen. 
 • Verzekering: nadat je besloten hebt een motor aan te schaffen, ga je op zoek naar een verzekering. Er zijn meerdere verzekeringsmaatschappijen die een motorverzekering aanbieden en de dekkingen en voorwaarden verschillen per motorverzekeraar. Op onze website kun je een motorverzekering vergelijken vanaf 7,20 euro per maand. Met behulp van de informatie op deze pagina kies jij eenvoudig en snel de beste motorverzekering.

Scooter is nog voordeliger

De lente is weer inzicht. Er vindt niet alleen een stijging plaats in het aantal verkochte motoren, maar ook de interesse in scooters neemt toe. Toch valt door de sterke opkomst van de e-bike de brommer verkoop al jaren tegen en daar lijkt vooralsnog weinig verandering in te komen. Door de helmplicht zijn scooters minder geliefd. Toch heeft een scooter bijkomende voordelen zo ligt de snelheid hoger en hoef je niet mee te trappen, waardoor je ook niet bezweet raakt. Bovendien kun je met zijn tweeën op de scooter, waardoor je nog meer kosten bespaart. Wil je veilig op pad. Vergelijk dan hier objectief en makkelijk scooterverzekeringen

Struikelblok

Motorrijden met je autorijbewijs is in Nederland is helaas niet mogelijk. Je zult daarom eerst een rijbewijs A moeten behalen. Jan Ykema, directeur van MotoMondo is een grote voorvechter van het gebruiken van de motor in plaats van de auto. Kleine motorfietsen zijn erg goedkoop, zei Ykema. “Voor nog geen 4.000 euro koop je een nieuwe motor. Die stoot veel minder CO2 uit dan een auto en is bijna geruisloos. Natuurlijk neemt hij ook minder ruimte in beslag dan een auto. Als je elektrisch rijdt, wordt een bromfiets helemaal een goed alternatief voor dure benzinewagens.”

Wat de meeste automobilisten nog tegenhoudt voor het overstappen naar een motor is de veiligheid. Een motorrijder is een kwetsbare verkeersdeelnemer. Overweeg je toch om kosten te besparen en over te stappen naar de motor. Zorg er dan voor dat je een goede motorverzekering afsluit. Wat de beste motorverzekering is, is sterk afhankelijk van je persoonlijke wensen en situatie. Vergelijk hier alle motorverzekeringen.

Beoordeel deze pagina