Motor rijden in de lente: een korte checklist

motorrijder in de lente

De lente staat voor de deur! Vorig jaar rond deze tijd werd er nog via de KNMW  een ”blijf thuis” campagne gevoerd voor motorrijders. Dit jaar is het gelukkig anders. Nu geldt de regel als je op pad gaat, ga maximaal met z’n tweeën en niet in al te grote groepen rijden. Een ritje maken met de motor blijkt een goed manier te zijn om te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Zo toont een onderzoek van Direct Research in opdracht van RAI verenging aan. Bijna de helft van de respondenten (46%) geeft aan sinds de coronacrisis meer behoefte te hebben om motor te rijden dan daarvoor.

Motor rijden is nog nooit zo populair geweest in Nederland. Het aantal motorfietsen in Nederland is inmiddels de grens van 700.000 gepasseerd. Steeds meer mensen genieten van het ultieme gevoel van vrijheid die je krijgt van motor rijden. Niet alleen voor de fun, maar ook als alternatief voor de auto en voor de ontspanning.

In de maand maart worden de dagen langer en zal de temperatuur gaan stijgen. Pak je motor en geniet van het moment. Maart is namelijk de maand om heerlijk de weg op te gaan, of je nu een jaarrijder bent of seizoenrijder. Tijdens de maart motor maand inspireert de RAI vereniging motorrijders om de eerste zonnestralen vanaf je motor te genieten. Heeft jouw motor de hele winter in de garage gestaan? Wees dan extra voorzichtig als je weer de weg op gaat, ook als je een ervaren rijder bent. Een aanvullende reden om extra voorzichtig te zijn is dat automobilisten weer moeten wennen aan de aanwezigheid van motorrijders op de weg.

Na een aantal koude wintermaanden is het vooral handig dat je een aantal checks uitvoert. Op deze manier kan je weten of de motor nog in juiste staat verkeert. Een motor moet namelijk regelmatig onderhouden worden, vooral als je al een tijdje niet gereden hebt. De volgende 8 punten zijn aan te raden om te controleren, vóórdat je weer de weg op gaat met je motor:

 • Laad je accu op
  Het is belangrijk om je accu na te checken. Als deze namelijk te lang stilstaat, wordt de lading minder en start de motor slecht of helemaal niet.
 • Ververs je motorolie
  Check regelmatig de oliepeil van je motor.
 • Check je bandenspanning
  De juiste bandenspanning is van belang voor een veilige comfortabele rit. Als standaard maat adviseert men 2 bar voor de voorband en 2,5 bar voor de achterband.
 • Controleer je remmen
  Laat regelmatig de remvloeistof verversen. Remmen die versleten zijn of vastzitten, kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen.
 • Controleer je verlichting
  Controleer voor je gaat rijden je voorlicht, achterlicht, remlicht en je knipperlichten van de richtingwijzer of ze nog goed werken.
 • Check op lekkages
  Een lekkage kun je herkennen doordat er vloeistof onder je motor op de grond ligt. Laat hier naar kijken voordat je gaat rijden.
 • Controleer je motor verzekering
  Heb je een motor verzekering en dekt deze niet alle schade of heb je je verzekering opgeschorst/beëindigd tijdens de winter maanden. Dan is het handig  om weer een verzekering af te sluiten of een verzekering te kiezen die wel alle schade dekt. Om zo een boete te voorkomen.

Veilig de weg op

Heb je momenteel al een WA verzekering? Denk na of je eventueel je premie zou willen uitbreiden middels een WA+ verzekering, om nog beter verzekerd te zijn. Vergelijk op motorverzekering vergelijken de beste verzekering die bij jouw behoeften past.

Beoordeel deze pagina