Motorrijden met autorijbewijs dichterbij

Motorrijden met autorijbewijs dichterbij

In Europa is er recentelijk een ontwikkeling in de wetgeving omtrent rijbewijzen die met name voor motorrijders van belang is. Het zogenaamde A1-bij-B rijbewijs, dat autorijders toestaat op lichte motorfietsen te rijden zonder een apart motorrijbewijs, krijgt nu ook in Nederland vorm. Er is echter een kanttekening: aspirant-motorrijders moeten een praktijkopleiding voltooien. Dit staat in lijn met het streven naar harmonisatie binnen de Europese Unie.

ACEM

Er zijn verschillende groepen die hier iets van vinden. Eén groep, ACEM, komt op voor de motorfabrikanten. Zij zeggen dat de leeftijd om motor te rijden niet hoger moet worden en dat elk land zelf mag beslissen over sommige motorregels. Ze willen ook niet dat er verschillende snelheidslimieten zijn voor verschillende motorrijbewijzen.

FEMA

Aan de andere kant staat FEMA, de Europese belangenorganisatie voor motorrijders, met vier belangrijke punten. Zij willen onder andere de mogelijkheid behouden voor landen om een lagere instapleeftijd voor motorrijbewijzen te hanteren, direct een vol motorrijbewijs kunnen halen op 24-jarige leeftijd zonder tussenstap, en geen verschillende maximum snelheden voor verschillende motorrijbewijs categorieën. Ook zijn zij tegen herhaaldelijke trainingen of examens bij het verlengen van rijbewijzen.

Motorverzekering vergelijken

Voor veel mensen blijft de aanschaf van een motor een aantrekkelijke maar complexe beslissing, vooral vanwege de uitdagingen rond het vinden van een passende verzekering. Deze hindernis is des te groter voor jongere bestuurders. Jonge motorrijders, vaak gezien als een risicogroep, worden geconfronteerd met hogere verzekeringspremies en striktere voorwaarden. Verzekeraars baseren hun tarieven en polisvoorwaarden op statistieken en ervaringen, en helaas wijzen deze vaak uit dat jongeren vaker betrokken zijn bij ongevallen.

Als je nou op zoek bent naar een passende motorverzekering. Kun je het beste gebruik maken van “motorverzekering vergelijken” om in kaart te brengen welke verzekering nou bij jouw situatie aansluit.

Beoordeel deze pagina