Steeds meer motorfietsen in Nederland verkocht 2021

gewild model motor ter illustratie

Nog nooit reden er in Nederland zo veel motoren op de weg. Momenteel rijden er bijna 770.000 motoren in ons land volgens cijfers van brancheverenigingen RAI, BOVAG en data analist RDC.

De stijging in de aantal verkopen van motorfietsen is mede te danken aan de pandemie. In tijden van de pandemie willen mensen zich graag vrij verplaatsen zonder bang te hoeven zijn voor besmettingen. Brancheverenigingen BOVAG en RAI geven aan dat er sinds begin dit jaar nu ruim 20.000 motoren zijn verkocht per 1 juli 2021.

Het aantal motoren op de weg is de laatste jaren redelijk constant gebleven tot het begin van de pandemie. Vanaf het begin van de pandemie is de verkoop van motoren fors omhooggeschoten met een gemiddelde stijging van 27% over het tweede kwartaal van 2021 vergeleken met het voorgaand jaar.

Tijdens de motorverkopen van de afgelopen tijd zijn merken als BMW, Yamaha en Kawasaki erg gewild. Niet alleen bij motor liefhebbers maar ook bij dieven. In 2020 zijn er 1604 motorfietsen gestolen waarvan maar 20,6% wordt teruggevonden. Om zonder zorgen je motor te kunnen parkeren en verzekerd te zijn tegen diefstal kan je een motorverzekering vergelijken 

De top 5 meest verkochte motormerken tijdens het eerste halfjaar van 2021 zijn:

• BMW 1511 (16,1%)
• Yamaha 1411 (15,0%)
• Kawasaki 1387 (13,8%)
• Honda 995 (10,6%)
• KTM 805 (8,6%)

Motorgebruik populair buiten de steden

Motorgebruik onder de bevolking is voornamelijk hoog buiten de steden. Door de drukte in de steden zijn er minder motoreigenaren per 1000 inwoners aanwezig. Het grootste deel van de motorrijders per 1000 inwoners bevindt zich om die reden in Groningen, zeeland, Friesland, Drenthe en Overijssel aldus (CBS, 2021)

Gebruik en veiligheid

Met het lekkere zomerweer komt ook een toename van de drukte op de weg. Na de landelijke zomervakantie komt er echter meer verkeer waar niet iedereen meer aan gewend is. Om je alvast voor te bereiden op de extra drukte is het belangrijk om de veiligheid in acht te houden. Het is verstandig de veiligheid van je motorfiets nog een keer na te lopen. Denk dan bijvoorbeeld aan bandenspanning, accu, olie, ketting, verlichting en beschermende kleding.

Beoordeel deze pagina