Zijn elektrische motoren de toekomst?

Elektrische motor

De elektrische motor is iets wat al enige tijd bestaat. Alhoewel velen hier vooroordelen over hebben neemt dat niet af van het feit dat er in Europa een stijging is van 77% van de verkoop van elektrische motoren. Dit laat zien dat elektrische motoren een grote bijdragen leveren aan de toename van het bezit van motoren in Europa. In de tweede helft van 2019 was er namelijk een toename van motorbezit in Europa van 9%. Grote motor fabrikanten hebben dit ook door en zijn bezig met het ontwikkelen van emissievrije technologie. Harley-Davidson brengt in 2020 een uitgebreide lijn uit van motoren met onder andere de volledig elektrische LiveWire. Hieraan is te zien dat elektrische motoren de toekomst zouden kunnen zijn. 

Elektrische motor vs niet-elektrische motor

Een grote vraag voor velen is waarschijnlijk: ‘’Is zo’n elektrische motor wel zo goed als een niet-elektrische motor?’’ Een nieuwe motor fabrikant die zich richt op het produceren van elektrische motoren is Zero Motorcycles. De elektrische motoren van Zero Motorcycles hebben op een volle accu een rijbereik van 200 tot 300 kilometer, afhankelijk van de snelheid. Deze accu kan met snelladen binnen 20 minuten volledig worden opgeladen. TU-Eindhoven heeft zelfs twee elektrische motoren gebouwd die 380 kilometer kan afleggen op een snelheid van 160 km/h. De initiële aanschafprijs van een elektrische motor ligt hoger dan van een niet-elektrische motor, maar het bezit van een elektrische motor is goedkoper. Dit komt onder andere doordat een elektrische motor minder onderhoud nodig heeft dan een niet-elektrische motor. Je hoeft bijvoorbeeld geen koppeling of motoroliefilter te vervangen. Verder bespaar je ook brandstofkosten, omdat elektriciteit goedkoper is dan benzine. Verder hebben volledig elektrische motoren vrijstelling van de wegenbelasting en BPM. Ook zijn er meerdere aftrekposten voor ondernemers die elektrische motoren bezitten.  

Elektrische motor verzekeren

Misschien heb je al een tijdje interesse in elektrische motoren en ben je van plan om binnenkort een elektrische motor aan te schaffen. Uiteraard is voor een elektrische motor minimaal een WA motorverzekering verplicht. Je kan vanaf 18 jaar met een A1 rijbewijs op een elektrische motor rijden. Dit betekent dus dat de motor maximaal 11kW mag hebben. De premiehoogte van een motorverzekering is afhankelijk van meerdere variabelen, zoals: diefstal, schade en het eigen risico dat je kiest. Jouw motorverzekering vergelijken is dus zeer belangrijk. Via onze tabel kan je makkelijk verschillende motorverzekeringen van verschillende verzekeraars vergelijken.

3.3/5 - (3 stemmen)