Motorrijtuigverzekeringskaart nu digitaal

motor rijdt op snelweg

De internationale motorrijtuigverzekeringskaart, ook wel de ‘groene kaart’ genoemd, is vanaf 1 juli 2020 veranderd naar de ‘witte kaart’. Naast deze aanpassing volstaat het tegenwoordig ook om alleen een elektronisch bewijs van verzekering te tonen, besloot het Council of Bureaux. Lees dit artikel om op de hoogte te zijn van alle veranderingen omtrent de nieuwe verzekeringskaart.

Motorrijtuigverzekeringskaart; de ‘witte kaart’

Officieel wordt de ‘witte kaart’ de Internationale motorrijtuigverzekeringskaart genoemd. Op deze verzekeringskaart staan de landen waar je verzekerd bent. Dit document is erg belangrijk en wordt afgegeven bij onder andere een motorverzekering of een autoverzekering. De kaart bevat alle verzekeringsgegevens van je voertuig en is daarmee een handig hulpmiddel tijdens het invullen van een schadeformulier. De verzekeringskaart is niet verplicht voor voertuigen met kenteken. Echter is het voor voertuigen zonder kenteken, bijvoorbeeld een tractor, de kaart wél verplicht.

Al decennia lang is het systeem van de ‘groene kaart’ gegrond op internationale afspraken tussen nationale bureaus van voertuigverzekeraars. Deze nationale bureaus van voertuigverzekeraars vormen samen de Council of Bureaux, afgekort CoB. De CoB heeft nu beslist dat de nationale bureaus toestemming mogen geven aan de nationale verzekeraars om internationale motorrijtuigverzekeringskaart vanaf 1 juli uit te geven op een witte achtergrond. En dat betekent eigenlijk dat de motorrijtuigverzekeringskaart op een normaal stuk papier mag worden uitgegeven.

‘Groene kaart’ nog steeds geldig

Officieel zijn de laatste ‘groene’ internationale verzekeringskaarten afgedrukt op 30 juni. Deze verzekeringskaarten zijn uiteraard nog wel geldig tot de vervaldatum die op het document zelf te vinden is. Over het algemeen is de verzekeringskaart één jaar geldig. Toch staat er op een groot deel groene kaarten dat de verzekeringskaart langer dan 1 jaar geldig is, namelijk 13 maanden. Het kan namelijk zijn dat je niet in de mogelijkheid bent om de kaart te verlengen in de 12e maand, bijvoorbeeld door vakantie. Vandaar dat de extra maand is toegevoegd.

Elektronische motorrijtuigverzekeringskaart

Met ingang van 1 juli 2020 is dus ook beslist dat het document, de motorrijtuigverzekeringskaart, elektronisch mag worden doorgestuurd door de verzekeraar naar de klant. Dit digitale exemplaar volstaat van evenveel waarde als de nieuwe ‘witte kaart’. Deze kan dus getoond worden in situaties die verplicht zijn. Let hierbij wel op dat het even kan duren voordat alle politieagenten en verzekeraars in het buitenland hier bekend mee zijn en dit gaan hanteren zoals afgesproken. Wij adviseren daarom, als je naar het buitenland gaat, om het exemplaar de komende tijd gewoon uitgedraaid mee te nemen.

Ben je trouwens op zoek naar een nieuwe of goedkope motorverzekering? Op de volgende pagina kun je simpel en objectief je motorverzekering vergelijken.

Beoordeel deze pagina